Belgrad ormanında otel izni tartışması

Belgrad Ormanı Tehlike Altında: Milli Park İlan Edildi!

İstanbul’un tarihi Belgrad Ormanı, yapılaşmaya açılma riskiyle karşı karşıya. Türkiye Ormancılar Derneği Marmara Şubesi Başkanı Sezai Kaya, ormanın 5 bin 237 hektarlık alanının bin 150 hektarlık kısmının artık “milli park” ilan edildiğini duyurdu. Milli park statüsü, konaklama tesislerine izin veriyor ve bu durum otel ve diğer yapılaşmaların önünü açıyor.

Koruma Statüsü Düşürüldü

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün (DKMP), Orman Genel Müdürlüğü’ne (OGM) yaptığı başvuru sonucunda, Belgrad Ormanı’nın beşte biri milli park statüsüne düşürüldü. Bu durum, tarihi ormanda yapılaşma ve ağaç kesimi gibi faaliyetlerin başlamasına olanak tanıyabilir. Daha önce hiçbir yapılaşmaya izin verilmeyen alanda şimdi otel ve kamp alanları inşa edilebilecek.

Belgrad Ormanı’nın Tarihi

Kanuni Sultan Süleyman döneminden bu yana koruma altında olan Belgrad Ormanı, adını, Sırbistan’dan getirilen Belgradlıların buraya yerleştirilmesinden alıyor. 1950 yılında muhafaza ormanı ilan edilen ve İstanbul’un nadir su kaynaklarından biri olan Belgrad Ormanı, pek çok canlı türüne de ev sahipliği yapıyor. Geçmişte ormanda ağaç kesenlere ağır cezalar verilirken, son yıllarda alanın büyüklüğü 13 bin hektardan 5 bin 237 hektara kadar düştü.

İnşaatlarla Tehdit Altında

AKP iktidarı döneminde ormana yapılan ilk müdahale, 2011 yılında 214 hektarlık sekiz tabiat parkı ilan edilmesiyle başladı. Şimdi ise bin 150 hektarlık alanın milli park ilan edilmesiyle otel ve diğer tesislerin inşaatı için zemin hazırlanıyor. Bu durum, ormanın betonlaşma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağının sinyalini veriyor.

Çevrecilerin Uyarısı

Doğa dernekleri ve çevreci gruplar, Haziran ayında düzenledikleri bir basın toplantısında Belgrad Ormanı’nın yapılaşma ve maden faaliyetleriyle tehdit altında olduğunu açıkladı ve bu durumu protesto etti. Çevreciler, yetkililere ormanın korunması çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanı’ndan Umutlu Bekleyiş

Türkiye Ormancılar Derneği Başkanı Hüsrev Özkara, Belgrad Ormanı’nın 1950’de Bakanlar Kurulu kararıyla muhafaza ormanı ilan edildiğini hatırlatarak, söz konusu kararın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayına sunulacağını ve Cumhurbaşkanı’nın yıkıma izin vermeyeceğini umduklarını belirtti.

Tabiat Parklarının Listesi

2011 yılında Belgrad Ormanı’nda ilan edilen tabiat parkları şunlardır:

  • Kömürcü Bend: 2.93 hektar
  • Falih Rıfkı Atay: 18.68 hektar
  • Kirazlıbend: 19.14 hektar
  • Fatih Çeşmesi: 27.70 hektar
  • Ayvat Bendi: 51.05 hektar
  • Neşet Suyu: 67.31 hektar
  • Irmak: 11.39 hektar
  • Çatalçeşme: 16.30 hektar