Böbrek taşı olanlar ne yememeli, ne yememeli? Hangi yiyecekler böbrek taşı yapar?
Vücuda alınan sağlıksız, sindirimi ve emilimi zor gıdalar böbrekler tarafından süzülemediğinde bulunduğu yere yapışıp kalabiliyor. Bu da bir dizi böbrek rahatsızlığına yol açıyor.
Uzmanlar, dengeli ve sağlıklı beslenmenin böbrek taşı oluşumunu engellediğini savundu. İşte, böbrek taşı olanlar ne yememeli ve böbrek taşı yapan besinler nelerdir sorularının yanıtları!
*Aşağıda sıralanan besin kaynaklarının aşırı tüketimine dikkat edilmesi nihai önem taşımaktadır. Bunun dışında abartmadan vücudun alması gerektiği kadarı bu besinleri tüketmek, direkt olarak böbrek taşı oluşumuna sebebiyet veremez.
OKSALAT İÇEREN YEMEKLER
-
Ispanak
-
Pancar
-
Kakao
-
Çikolata
-
Fındık
-
Badem
-
Kara lahana
HAYVANSAL PROTEİN İÇEREN GIDALAR
-
Kırmızı et
-
Tavuk
-
Balık
-
Yumurta
-
Süt ürünleri
AŞIRI TUZ
-
Hazır atıştırmalıklar
-
Konserve yiyecekler
-
Fast food ürünleri
-
Tuzlu krakerler
ŞEKERLİ MEŞRUBATLAR
-
Kola
-
Gazlı içecekler
-
Şekerli meyve suları
AŞIRI KALSİYUM İÇEREN BESİNLER
-
Süt
-
Peynir
-
Yoğurt
YETERSİZ KALSİYUM İÇEREN BESİNLER
-
Kalsiyum takviyeleri olmaksızın düşük yağlı süt ürünleri
-
AŞIRI C VİTAMİNİ
-
C vitamini takviyeleri
-
Turunçgiller (aşırı tüketildiğinde)
NOT: Unutmayın ki herkesin metabolizması farklıdır ve böbrek taşı riskini etkileyebilecek faktörler kişiseldir. Bu nedenle, sağlıklı bir beslenme planı oluşturmak ve doktor veya beslenme uzmanı ile danışmak her zaman önceliklidir.