Muğla’nın Su Ürünleri İhracatı 625.6 Milyon Dolar
Muğla’dan 2024’te Su Ürünleri İhracatında Rekor Gelir!
Muğla, 2024 yılında 93 bin 122 ton su ürünleri ihraç ederek 625 milyon 600 bin dolarlık bir gelir elde etti. Kültür balıkçılığında önemli bir yere sahip olan Muğla, denizdeki çiftliklerde ve iç sulardaki tesislerde çoğunlukla alabalık, çipura, levrek, minekop ve sarıağız üretiyor.
Kent merkezi ve ilçelerdeki tesislerde üretilen balıklar, üretim alanından fileli kepçeler yardımıyla alınarak işlenmek üzere tesislere götürülüyor. Temizlenen balıklar tesislerde fileto olarak veya dondurularak satışa hazır hale getiriliyor.
Balıkların iç pazarın yanı sıra 80’den fazla ülkeye satışı yapılarak ülke ekonomisine katkı sağlanıyor. Muğla Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, bölgede yetiştirilen balıkların taze soğutulmuş, dondurulmuş bütün, temizlenmiş, fileto ve füme olarak yurt dışına gönderildiğini belirtti.
Geçen yıl Türkiye’nin su ürünleri ihracatı 1 milyar 679 milyon dolardan 2 milyar 19 milyon dolara yükseldi. Saylak, “Muğla su ürünlerinde 93 bin 122 ton ürün ihraç edilerek 625,6 milyon dolar gelir elde edildi. Ürünlerde levrek 45 bin 505 ton ile ilk sırada yer alırken, çipura 40 bin 989 ton ile ikinci sırada ve alabalık 4 bin 443 ton ile üçüncü sırada bulunuyor. Muğla, Ege Bölgesi su ürünleri ihracatının yüzde 50’sini tek başına karşılıyor.” şeklinde konuştu.
Su ürünleri başta Avrupa Birliği ülkeleri, Rusya ve ABD olmak üzere birçok ülkeye ihraç edildi. Canlı yavrular ise Arnavutluk, Kuveyt, Tunus ve Umman gibi ülkelere gönderildi. Veterinerler tarafından 13 bin 811 ön sağlık ve sağlık sertifikası düzenlendi ve işletmeler yıl boyunca 209 kez denetlendi.
Muğla’daki balıkçılık faaliyetlerinin ekonomiye önemli katkı sağladığını belirten Saylak, balık üretimiyle birlikte dalgıçlar, kaptanlar, paketleme tesisindeki işçiler, fileto yapanlar ve nakliye firmalarında çalışan işçilerle yaklaşık 50 bin kişiye istihdam sağlandığını vurguladı.