Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi ve Zorunluluk Tarihi
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından açıklanan bilgilere göre, Türkiye genelinde 8 milyon ticari araca yönelik olarak uygulanacak Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nin (UTTS) zorunlu hale gelmesiyle ilgili merak edilenler artıyor. Bu sistem, akaryakıt satışlarının dijital olarak kayıt altına alınarak sektördeki şeffaflığı artırmayı ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele etmeyi hedefliyor.
UTTS Zorunluluğu ve Geçerlilik Tarihi
5 Ekim 2023’te yayımlanan UTTS Uygulama Genel Tebliği’ne göre, söz konusu mükelleflere ait 8 milyon taşıtın Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takma zorunluluğu 31 Aralık 2024’e kadar devam ediyor. Bu süreçte, UTTS kapsamında 1 milyonun üzerinde TTB siparişi verilmiş durumda.
Özellikle filo kiralama, taşımacılık firmaları ve diğer kurumsal işletmeler için son tarihe az bir süre kalmışken, TTB takılmasına yönelik başvurularda büyük bir yoğunluk yaşanıyor. 2025 yılındaki ÜFE artışından etkilenmemek isteyen mükelleflerin acele etmesi bekleniyor.
UTTS’ye geçiş sürecini tamamlamayan taşıt sahipleri, 1 Ocak 2025’ten itibaren UTTS’de düzenlenmeyen fişlerle vergi indiriminden faydalanamayacak ve çeşitli cezai müeyyidelerle karşı karşıya kalabilecekler.
Milyarlarca Lira Değerinde Vergi Kaybı Önleniyor
UTTS’ye kaydolarak TTB montajı yaptırmak isteyen mükellefler, resmi UTTS internet sitesi üzerinden gerekli işlemleri yaparak UTTS’ye geçişlerini tamamlayabilirler. Bu sayede, taşıtların plaka bilgileri otomatik olarak ödeme kaydedici cihazlara aktarılacak ve usulsüz fiş düzenlemelerinin önüne geçilerek vergi kayıplarının önüne geçilecek.